Verbouwing van woonboerderij in Oosterwolde

Aan de Eekterweg 39 in Oosterwolde (Gld.) heeft aannemersbedrijf Wielink een oude boerderij mogen verbouwen. De woonboerderij is opgesplitst in twee ruimtes, waardoor er na de verbouw twee families kunnen wonen. Aannemersbedrijf Wielink heeft aan elke zijde een mooie uitbouw gemaakt en de woning in zijn geheel verbouwd.

verbouwing of uitbouw van woonboerderij laten maken door aannemersbedrijf wielink

Verbouwen van woonboerderij

Aan de Eekterweg 39 in Oosterwolde staat deze prachtige monumentale boerderij. De voorzijde van deze boerderij is door aannemersbedrijf Wielink verbouwd zodat er twee gezinnen in de woonboerderij konden gaan wonen. Dat betekend dat de indeling van het voorhuis dus danig is verandert dat aan beide kanten evenveel ruimte is gecreëerd.

Om ervoor te zorgen dat er in de keuken ook voldoende ruimte kwam hebben beide families ervoor gekozen om aan de zijkant van de woning een uitbouw te maken die de keuken een stuk groter maakt.

 

Een erker aan een woonboerderij

Een erker kan meerdere voordelen voor een woonboerderij bieden. Allereerst is een groot voordeel van een erker of uitbouw natuurlijk de extra ruimte die het oplevert in de woning. Daarnaast zorgt een erker ook voor heel veel lichtinval in de woning, omdat een erker voor een groot deel uit glas bestaat.

Bij het bouwen van een erker aan een woonboerderij is het belangrijk dat alles goed bij elkaar aansluit. Daar heeft aannemersbedrijf Wielink gelet op de kleinste details om er zo één prachtig geheel van te maken.Aan de onderzijde van de erker ziet u bijvoorbeeld een borstwering die er exacte hetzelfde uitziet als van de bestaande woonboerderij, ook kunt u denken aan de sierlijke afwerking van de dakgoot die door onze vakmensen is gemaakt.

verbouwing of uitbouw van woonboerderij laten maken door aannemersbedrijf wielink
verbouwing of uitbouw laten maken door aannemersbedrijf wielink

Uitbouw met luifel

Zoals u op de foto kunt zien is door aannemersbedrijf Wielink aan zijkant van de erker een mooie veranda gemaakt. Deze veranda zorgt naast de mooie uitstraling voor een droge plek bij de voordeur van deze woonboerderij. Dit is natuurlijk prettig als u iemand te woord moet staan bij de voordeur.

Een opvallend detail aan de overkapping is de sierlijke paal en de betonpoer die zijn gebruikt. Zowel de paal als de betonpoer zijn door het bouwteam van aannemersbedrijf zelf gemaakt in onze timmerfabriek.

Rustieke houten schouw

Bij een verbouwing van een woonboerderij komen er altijd materialen te voorschijn die kunnen worden hergebruikt. Deze eikenhouten schouw is gemaakt uit de gebinten die uit de woning moesten worden verwijderd omdat ze op veel plekken wegens houtrot vervangen moesten worden.

De families wilden de eikenhouten gebinten al weggooien omdat ze immers voor een deel al waren vergaan. Gelukkig werd vooraf Arend-Jan nog gevraagd of hij er misschien nog iets mee kon doen. Aangezien verspilling van dit authentieke hout natuurlijk zonde is besloot Arend-Jan er twee mooie schouwen van te maken. Deze schouwen zijn de gemaakt van gebinten die al honderden jaren in de woning zaten.

Bij het maken van deze schouwen in onze timmerwerkplaats werden de bruikbare eikenhout balken eerst gescheiden van de balken die niet meer bruikbaar waren. Vervolgens werden ze zo bewerkt dat verdere houtrot niet meer mogelijk was, daarna zijn de balken net zolang behandeld dat ze er weer mooi en toch authentiek uitzagen.

Er werd door aannemersbedrijf Wielink ook nog een schouw in de woonkamer gemaakt, deze kunt u bekijken in de fotoserie die hieronder staat.

 

verbouwing of uitbouw laten maken door aannemersbedrijf wielink
DSCI2632171

karakteristieke bovenramen

Omdat een woonboerderij natuurlijk een landelijke uitstraling heeft, moesten we dit terug laten komen in de erker. Vanaf de buitenzijde hebben wij u net enkele details uitgelegd, maar ook aan de binnenzijde zijn er een aantal dingen opvallend.

De kleine bovenramen zijn voorzien van glas in lood dit geeft al meteen een landelijkere uitstraling, daarnaast zijn alle kozijnen op een sierlijke manier afwerkt zodat het een mooi geheel vormt. Enkele ramen kunnen op een kiepstand worden gezet zodat er ook voldoende geventileerd kan worden.

Meer project impressies: