Kerk in Purmerland wordt een woning

Sinds 1897 staat er in Purmerland dit nostalgische kerkje, sinds 2007 stond dit kerkje leeg. Het is een bijzonder kerkje in Purmerland waar o.a. kunstenaar Anton Heyboer is begraven. Omdat deze van oorsprong Hervomde kerk niet verloren mocht gaan kwam er voor deze kerk in Purmerland een herbestemming, de kerk mag als woonhuis gebruikt gaan worden.

Aannemersbedrijf Wielink  heeft de opdracht te geven om deze kerk te restaureren en te verbouwen tot woning.

verbouwen en restauratie van kerk in purmerland door aannemersbedrijf wielink

Kerk in oude staat

Om deze kerk om te bouwen tot woning moet er veel aan de kerk gedaan worden voordat hij geschikt is voor bewoning. Zo zijn alle ramen en kozijnen vervangen, mede omdat enkele voor een groot deel aan vervanging toe waren maar ook omdat er isolatieglas in moest komen. Ook moest de kerk van de binnenkant helemaal ontruimt worden, omdat het een oude kerk betreft, bleken er ook nog veel resten te liggen van begraven personen. Vervolgens kon aannemersbedrijf Wielink een nieuwe betonvloer storten met vloerverwarming.

In de kerk zelf komt een grote verdieping waarop de gemakkelijk kamers kunnen worden gemaakt. Veel dingen in de kerk blijven intact, zoals bijvoorbeeld het orgel wat erin zit.

Restauratie van kerktoren

Omdat de kerk in Purmerland al sinds 1897 in gebruik is, moeten de uitstraling van de kerk natuurlijk behouden blijven. Allereerst is Aannemersbedrijf Wielink begonnen met de restauratie werkzaamheden aan de buitenzijde van deze kerk, het eerste project was de restauratie van de kerktoren.

Er werd een groot steiger gebouwd om gemakkelijker en met name veiliger, alle benodigde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. In de nok van de kerktoren werden de galmborden, klokken en de toogkozijnen vervangen. Ook werd het voegwerk indien nodig meteen opgeknapt. Op de foto ziet u hoe wij doormiddel van een kartol geheel gemakkelijk de zware toogkozijnen naar de juiste locatie manoeuvreren.

De toogkozijnen zijn in de timmerfabriek van aannemersbedrijf Wielink gemaakt, bij een oud gebouw is natuurlijk niet elk kozijn precies even groot, daarom moest er heel nauwkeurig worden ingemeten en vervolgens moest elk kozijn op maat worden gemaakt. Door onze vakkennis en nauwkeurigheid bleken de kozijnen allemaal meteen te passen! Dat geeft ons bouwteam natuurlijk een extra lekker gevoel.

Er werden door Arend-Jan een aantal slimme oplossing bedacht om dit project op een goede manier te kunnen oppakken. Deze oplossingen bleken veel beter en sterker, daarnaast werd er veel tijd bespaard waardoor de vakkennis resulteerde in een flinke afname van de totaal verbouwkosten voor de klant.

restuaratie van kerktoren door aannemersbedrijf Wielink
restauratie in barneveld door aannemersbedrijf wielink

Metselen van togen

Naast de het feit dat de toogkozijnen aan vervangen toe waren, bleek het soms nodig om ook de toog zelf te vervangen. Dit is een lastig werk omdat het om veel vakkennis vraagt. Gelukkig konden we onze ervaring uit eerder restauratie projecten gebruiken om deze togen op de juiste manier te kunnen vervangen.

Omdat de steen van de kerk dateert uit 1897 ziet u een klein verschil in de kleur van de stenen, de architect heeft voor deze stenen gekozen omdat se redelijk neutraal zijn. Als de voeg er éénmaal in zit zal het nog meer één geheel lijken.

Meer project impressies: