Kerk verbouwen tot woonhuis in Purmerland

Sinds 1897 staat er in Purmerland dit nostalgische kerkje, sinds 2007 stond dit kerkje leeg. Het is een bijzonder kerkje in Purmerland waar o.a. kunstenaar Anton Heyboer is begraven. Omdat deze van oorsprong Hervomde kerk niet verloren mocht gaan kreeg deze kerk een woonbestemming. Met als voorwaarde dat de uitstraling van kerk behouden moest blijven.

Aannemersbedrijf Wielink heeft deze restauratie & verbouwing mogen uitvoeren.

Kerk voor verbouwing

De kerk kwam dus in het jaar 2007 volledig leeg te staan, er was toen al een achterstand opgelopen op het gebied van restauratie werkzaamheden. Vervolgens heeft de kerk dus bij tien jaar leeg gestaan, daarom moest er nodig wat gebeuren om deze kerk weer in zijn mooie staat terug te brengen.

Veel ramen en kozijnen bleken door achterstallig onderhoud in een slechte staat te verkeren. Daarom werd besloten om alle toogkozijnen te vervangen. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat er toen ook meteen dubbel glas geplaatst kon worden.

Woonhuis na verbouwing

Zoals op de foto’s goed is te zien zijn alle toogramen vervangen. In de kerkwoning zien we nog het mooie getoogde dak van de eertijdse dorpskerk.

De buitenzijde is volledig gerestaureerd zodat de uitstraling van dit karakteristieke gebouw behouden blijft. Aan de binnenzijde is een geheel eigentijdse woonstijl toegepast, met prachtige architectonisch hoogstandjes zoals o.a. splintlevels. Maar ook kerkse karakter hebben we samen met de opdrachtgever weten te behouden

Impressies: Kerk verbouwen tot woonhuis

Binnen in de kerk is er door aannemersbedrijf Wielink een verdieping aangebracht, deze verdieping wordt gebruikt al woonkamer en keuken. In dit woonhuis is heel duidelijk te zien dat het oorspronkelijk een kerk is geweest, dit kunt u goed zien aan het ronding in het houten dak en de mooie getoogde kozijnen.

Ook zijn de oude spanten van de kerk nog heel goed zichtbaar, juist die oude elementen zijn tijdens de verbouw zoveel mogelijk gespaard gebleven, zodat deze woning de karakteristieke uitstraling blijft behouden. Op de begane grond zijn kamers gecreëerd die ook veel lichtinval hebben omdat er licht door de grote toogramen van de oude kerk naar binnenkomt. In de foto’s hierin ziet u een o.a. een trapopgang naar de kerktoren.