Kalverenschuur gebouwd in Kamperveen

Aannemersbedrijf Wielink heeft voor een kalvermesterij in Kamperveen een prachtige extra kalverenschuur mogen bouwen. Deze stal is geschikt voor het opfokken van ca. 350 kalveren. Deze schaalvergroting werd nodig geacht om ook komende jaren het gezonde familiebedrijf te kunnen voortzetten.

mestkelder storten onder klaverenschuur

Storten van de mestkelder

Allereerst werd er gestart met het uitgraven van de bouwput en vervolgens werd de fundering voor de kalverenstal klaar gemaakt voor het storten van het beton. Omdat het hier om grote oppervlaktes ging hebben wij gekozen voor het storten met een betonpomp, zoals op de foto ook goed is te zien.

Nadat de betonvloer voldoende was uitgehard, konden wij starten met het opbouwen van de prefab kelderwanden. De bekisting werd door middel van een kraan geplaatst. Deze bekistingswanden konden vervolgens door ons bouwteam aan elkaar gemonteerd worden zodat er een soort van mal ontstaat voor de kelderwanden. Nadat alle wapening op de juiste plaatsen gemonteerd was konden wij de kelderwanden voor deze kalverschuur gaan afstorten.

 

Plaatsen van de staalconstructie

Na enige tijd van het uitharden van de wanden in de mestkelder, werd het tijd voor het plaatsen van de staalconstructie. Met de hulp van een verreiker werden de stalen spanten op de juiste plekken gezet.

Nadat alle spanten voor de kalverenstal waren geplaatst, kon aannemersbedrijf Wielink de draagbalken tussen de spanten gaan monteren. Hierop zouden later de sandwichpanelen geplaatst worden.

plaatsen van staalconstructie voor kalverschuur
stalinrichting kalverstal

Plaatsen van mestroosters

Tussen de stalen spanten van de kalverstal werden vervolgens aan de binnenzijde prefab betonnen panelen geplaatst. Aan de buitenzijde konden we daarna beginnen met het metselen van de stenenmuren zoals ook op de foto’s hieronder is te zien.

Ook werden de voergangen geplaatst, deze  twee voergangen lopen in deze jongveestal helemaal van voor naar achter. Dat betekent dat er straks op een uiterst efficiënte manier gebruik van gemaakt kan worden. Nadat de voergangen voor de kalverenschuur geplaatst waren, konden we ook de mestroosters gaan leggen.

Inrichting van de jongveestal

In deze jongveestal komen zoals eerder vermeld ongeveer 350 kalveren te staan. De inrichting van de stal is gebaseerd op uiteindelijke welzijnsvriendelijke groepshuisvesting van kalveren. Tijdens het opstarten worden de kalveren in babyboxen geplaatst. Na enige weken worden de tussenschotten verwijderd en zo ontstaan er grotere hokken waarin de kalveren meer bewegingsruimte krijgen.

Door een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van kalverstalinrichting werden alle boxen en voertroggen etc. aangelegd. Wij werken samen met specialisten op het gebied van stalinrichting zodat wij een jongveestal kunnen opleveren waar deze familie tientallen jaren plezier van kan hebben.

bouw van kalverschuur met rvs-stalinrichting
rvs stalinrichting kalverschuur

RVS stalinrichting met verstelbare nekbuis voor de kalveren

Deze stal voor witvleeskalveren is geheel gemaakt van RVS frames. Deze kalvermesterij heeft gekozen voor RVS omdat hier de opname van ijzer door de kalveren wordt beperkt, zodat het vlees niet onnodig roder kleurt.

De fronthekken  zijn voorzien van verstelbare nekbuizen die gemakkelijk verstelbaar zijn als de kalveren groter worden. Daarnaast is het gemakkelijk om een dier uit de groep te halen op het moment dat één van de kalveren even wat meer aandacht nodig heeft.